top of page

Kakovost in inovativnost v tekstilni industriji

Alma Ras


Alma Ras je priznano tekstilno podjetje iz osrčja Bosne in Hercegovine, ki je že nekaj let prisotno tudi na slovenskem trgu, kjer svoje estetske izdelke vrhunske kvalitete nudi v petih butikih. Da bi nam predstavili državo, iz katere prihajajo, svojo kulturo in tradicijo, so nas predstavniki znamke povabili na popotovanje, kjer smo doživeli marsikaj vznemirljivega in nepozabnega.



Naše tridnevno doživetje lepot Bosne in Hercegovine se je začelo v Japodskih otokih, kulturnemu in arheološkemu območju, ki se nahaja v bližini mesta Bihać. Edinstvena pokrajina, obdana z zelenjem in s kristalno čisto reko Uno, nas je preprosto prevzela. Med vožnjo z lesenim čolnom, tako imenovano lađo, ki je značilna za reko Uno, smo imeli priložnost poskusiti domače specialitete ter se predati miru in tišini neokrnjene narave.



Po prijetnem kosilu na vodi smo se z vodičem in njegovimi simpatičnimi štirinožnimi prijatelji podali na krajši sprehod po gozdu do razgledne točke, ki ponuja dih jemajoč razgled na rečne slapove in brzice, katere smo si nato ogledali še od bliže, s čimer je smaragdna Una upravičila svoje ime kot »ena, edina, edinstvena«. V občudovanju slapov smo uživali tudi v večernih urah, med obedovanjem v priznani restavraciji Kostelski Buk, kjer strežejo tradicionalne bosanske jedi. Predlagali so nam lokalno unško postrv, katero smo pospremili s kozarcem nagrajenega vina avtohtone vinske trte žilavka, in pri izbiri se definitivno nismo ušteli, saj so brbončice uživale v fuziji okusov.



Naslednji dan nas je pot vodila v Jajce, katerega glavna in najlepša znamenitost je velik slap, prek katerega se reka Pliva zliva v Vrbas. Vodnega velikana, ki se nahaja v samem središču mesta, smo si ogledali z več zornih kotov, a najbolj spektakularen je bil tisti s ploščadi pod slapom, kjer nas je v poletni vročini prav prijetno osvežil prš padajoče vode, pri čemer ni presenetljivo, da je slap ena najbolj priljubljenih turističnih točk.



Od tam smo se podali v kraj Travnik, ki je med ljubitelji dobre hrane znan po najboljših čevapih daleč naokrog. Če so govorice resnične, smo preverili v Ćevabdžinici Hari, kjer smo doživeli tradicionalno plat bosanske kulinarike, medtem ko smo se spajanju starih običajev in novodobnih prijemov prepustili po prihodu v Sarajevo, kjer smo obiskali opevano restavracijo 4 sobe gospođe Sofije.



Po degustiranju slastnih grižljajev ob prijetnem pogovoru z bosansko-hercegovskimi medijskimi kolegi, smo se sprehodili do bližnje trgovina Alma Ras in se na lastne oči prepričali o prvovrstni kvaliteti materialov, iz katerih so narejene vizualno privlačne kopalke, perilo in pižame. Slogan Alme Ras – “dotik, ki ga ljubim” – se je izkazal za več kot primernega. Le streljaj stran od butika se nahaja stari del Sarajeva, zato smo raziskali znamenito Baščaršijo, ki zvečer navdušuje v polnem sijaju.



Tretji in finalni dan se je pričel z ogledom piramide v Visokem, in sicer prazgodovinskega podzemnega labirinta Ravne, ki privablja veliko število znanstvenikov, pa tudi drugih obiskovalcev, ki prihajajo v iskanju zdravilnih lastnosti tega labirinta. Tudi nas je presenetila prijetna klima v tunelih s čistim zrakom na račun ogromne koncentracije negativnih ionov in z energijskim sevanjem s frekvenco Schumannove resonance, ki ima znanstveno potrjeno pozitivne učinke na človeško telo.



Nato je sledil del, ki smo se ga najbolj veselili – obisk uprave in enega od proizvodnih obratov Alme Ras. Najprej so nas prijetno sprejeli v novem arhitekturno dovršenem objektu, kjer domujejo pisarne, edukacijski center in fotografski studio, kasneje pa smo med ogledom proizvodnje imeli priložnost videti najsodobnejše stroje in tehnologijo. Posebej nas je impresioniral stroj za sprostitev materiala, ki zagotavlja doslednost velikosti oblačil. “Naša filozofija je, da je vsak stik s podjetjem dotik, ki ga imate radi," so poudarili predstavniki Alma Ras. Njihovi izdelki so rezultat strokovnega znanja in predanosti, za njimi pa stojijo pridne roke žensk po vsej Bosni in Hercegovini. Podjetje je ponosno na svojo delovno silo in skupna prizadevanja, ki omogočajo izdelavo vrhunskih oblačil.



Od svoje ustanovitve si je podjetje ustvarilo ime, ki je sinonim za kakovost, stabilnost in zanesljivost. Alma Ras z uporabo le najboljših materialov priznanih evropskih in svetovnih dobaviteljev zagotavlja, da vsak kos oblačila ustreza visokim standardom. S certifikati, kot sta OEKO TEX in GOTS, potrjuje svojo zavezanost prvovrstnosti, družbeni odgovornosti in varstvu okolja.



Svojo blagovno znamko so uspešno pozicionirali na ciljnih tujih trgih zahvaljujoč strategijam, prilagojenim dinamičnim izzivom industrije. Pozitivni finančni rezultati govorijo o napredku na vseh ravneh poslovanja, certifikati in priznanja pa pričajo o njihovi doslednosti in kakovosti.


Zahvaljujoč obisku je postalo kristalno jasno, zakaj je podjetje Alma Ras vodilno v tekstilni industriji Bosne in Hercegovine in zakaj so njihovi izdelki cenjeni na mednarodnem trgu.


Comments


bottom of page